Kanuni Sultan Süleyman dönemi (1520-1566) Defterdarlarından İbrahim Paşa tarafından yaptırılan Mescid ve Medresesi İstanbul ili Fatih İlçesi Fatih Derviş Ali Mahallesi KurtağaÇeşmesi ve Dolaplı Bostan Sokağının kesiştiği noktada bulunmaktadır.
Mimar Sinan’ın eserlerinin listesini içeren Tezkiretü’l–Ebniye , Tebfetü’l–Mimarin ve Tezkiretü’l-Bünyan’da yeri belirtilmeden adı geçen İbrahim Paşa Medresesinin bu yapı olduğu kabul edilmektedir.Kitabesi bulunmayan medrese,yaklaşık Paşanın Defterdar olduğu yıllarda (1542-1544) yapılmıştır.
1869’da yapılan medrese tespitinde kullanır durumda olan yapı , 1914’te genel olarak harap ve onarıma muhtaç durumdaydı. 1979 da incelediğimizde yapının çok harap durumda olduğu ve arada geçen zamanda onarılmadığı anlaşılmış ve 1985 de yıkılan medrese yerinde hiçbir kalıntı kalmıştır.
Dörtgen planlı avlunun içerisinde L şekli oluşturulacak şekilde dış cephe duvarları Kargir taş iç avlusu ahşap olan medrese hücreleri bulunmaktadır. Diğer taraflarında Mescit , İmam ve Müezzin meşrutası bulunmaktadır.
Vakfımızın Kurucusu Mustafa BİLİCİ Hoca Efendi tarafından 1989 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğüne ihyası için başvuru yapılmış ve ihya edilecek olan Medrese ve Mescid projeleri çizilmiş , ilgili koruma kurullarına başvurulmuştur.
Vakfımızın 1996 yılında kuruluşu ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne eserin ihyası ve vakfiye hassasiyeti ile halkımıza hizmet verebilmesi için tahsis başvuruları yapılmıştır.
22.03.2021 de Vakıflar Genel Müdürlüğü Meclis kararı ihya edilmek kaydı ile birlikte Defterdar İbrahim Paşa Mescidi ve Medresesi arazisi vakfımıza tahsisi edilmiştir.
Tahsisi tarihinden itibaren ilgi resmi kurumlarla gerekli proje çalışmaları ve kazı çalışmaları tamamlanmış olup ; yetkili koruma kurulunun 01.03.2023 tarihindeki proje onayı ile ihya çalışmaları başlamıştır.
1 Adet Yönetim Odası
1 Adet Güvenlik Odası
1 Adet Misafir Karşılama Salonu
200 Kişilik Yemekhane
Mutfak
Lavabo – WC
6 Adet Sınıf
1 Adet Bilgisayar Odası
1 Adet Etüd Salonu
1 Adet Çok Amaçlı Salon
1 Adet Kurs Müdürü Odası
1 Adet Yardımcı Öğretmen Odası
Kantin
Şadırvan – WC
6 Adet Yatakhane
1 Adet Revir
1 Adet Misafir Odası
2 Adet Nöbetçi Öğretmen Odası
1 Adet Çok Amaçlı Salon
Banyo – WC
1 Adet Yönetici Odası
2 Adet Toplantı Odası
3 Adet Soğuk Hava Depoları
2 Adet Kuru Gıda Depoları
2 Adet Depo
1 Adet Çamaşırhane
2 Adet Bina Teknik Odaları
Araç Garajı